Sportief op weg

Logo sportief op weg

(Bron:Ecolife)

Ken je dat ook: die mama die belt dat ze de situatie rond het sportterrein te gevaarlijk vindt voor haar kind? Vraag je je ook wel eens af waarom er zo weinig sporters fietsen naar de sportclub?
Wist je dat het vaak ontbreekt aan goede fietsinfrastructuur of veilige routes?

Daar kan de ge­meente aan werken. Als je een goede en veilige fietsenstalling vlakbij de ingang plaats, heb je plots een streepje voor. Of je promoot elektrisch fietsen, plaatst een laadpaal aan de sporthal, organiseert een leuke wedstrijd tussen sportclubs en de gemeenten, laat mensen met een proefrit kennis maken met elektrisch rijden, … Het kan allemaal.

Zowel de gemeente als sportclubs en sporters kunnen hun steentje bijdragen aan het klimaat en de leefbaarheid en kiezen voor duurzame verplaatsingen. De pilootgemeenten in dit project gaven unaniem aan dat samenwerking met collega’s van milieu, mobiliteit, ruimtelijke ordening, enz. grote meerwaarde heeft. De mogelijke acties zijn effectiever, het vergroot het draagvlak en de sportfunctionaris staat er niet alleen voor.

Aan de hand van drie stappen formuleerden de piloten concrete acties om duurzamere verplaatsingen met sporters in hun gemeente te realiseren:
1. Analyse van de situatie: het identificeren van de uitdagingen;
2. Afbakening: keuzes maken en een doelstelling bepalen;
3. Actieplan opzetten met een goede mix van acties.

Het project vond in 2016 plaats in 4 pilootgemeenten: De Pinte, Eeklo,
Erpe-Mere en Sint-Martens-Latem. Hun ervaringen vind je terug in de handleiding.

Wil je zelf als beleidsverantwoordelijke, sportclub of andere organisatie met een dergelijk project starten of wil je meer uitleg? Neem dan contact op met de dienst Mobiliteit.

Contact

dienst Mobiliteit
PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent

Jan Lescrauwaet- jan.lescrauwaet@oost-vlaanderen.be
tel.09 267 78 29

dienst Mobiliteit - algemeen
PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent
tel.09 267 75 09
mobiliteit@oost-vlaanderen.be