Bedrijfsmilieuzorg

Bedrijven kunnen met hun vragen over milieuwetgeving, milieuzorg en afval- en emissiepreventie terecht bij de accountmanagers milieu van het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) Oost-Vlaanderen, dat daarover ook regelmatig studiedagen organiseert.

De milieuwetgeving is behoorlijk complex en werd de laatste jaren veelvuldig gewijzigd. Het is dan ook niet eenvoudig om op de hoogte te blijven van en 'in orde' te zijn met de huidige milieuwetgeving. Daarom klinkt vanuit verschillende bedrijfssectoren al langer de vraag naar een overzicht van de milieuwetten en regelgevingen waaraan de bedrijven moeten voldoen.

'Milieuwegwijs voor Schrijnwerkers'.
Naast de wettelijke verplichtingen (milieuvergunning en afval) geeft de brochure heel wat praktische en haalbare tips rond duurzaam hout, afvalpreventie en rationeel energiegebruik én nuttige websites en adressen. Er is opnieuw een handige milieuchecklist die als opengeplooide map naast de brochure kan gelezen worden. Voor de realisatie van de 'MilieuWegWijs voor Schrijnwerkers’ werkten de 5 Vlaamse provincies samen met de beroepsfederaties Confederatie Bouw – Vlaamse Schrijnwerkers en Bouwunie Schrijnwerker & Interieursbouwers, alsook met het Agentschap Ondernemen.

De 'Milieuwegwijs voor logiesuitbaters' (update met nieuwe VLAREM-indelingslijst geldig vanaf 01/06/15) bundelt milieu-informatie op maat van de logiesuitbaters: eigenaars en uitbaters van hotels, verhuurders van gastenkamers (bed & breakfast) en verhuurders van vakantiewoningen. Naast de wettelijke verplichtingen (milieuvergunning, afval en legionella) geeft de brochure heel wat praktische en haalbare tips rond afvalpreventie, waterbesparing en rationeel energiegebruik én nuttige websites en adressen. De milieuchecklist kan als opengeplooide map naast de brochure gelezen worden. Voor deze vierde MilieuWegWijs in de reeks werkten de vijf Vlaamse provincies samen met VLAO, Westtoer, POM en Federatie Horeca.

De brochure 'MilieuWegWijs voor algemene en ruwbouwaannemers' is de derde in de reeks en kwam tot stand samen met de Bouwunie Oost-Vlaanderen, het Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO) Oost-Vlaanderen, de 4 andere Vlaamse provincies en OVAM.

Met de 'MilieuWegWijs voor schilders en decorateurs' willen de provincies bedrijven uit deze sector wegwijs maken in de doolhof van de Vlaamse milieuwetgeving. Hiervoor werkten de vijf Vlaamse provincies samen met de beroepsfederatie 'Bouwunie schilders-decorateurs Limburg' die een onderdeel is van Unizo.

Voor de brochure 'MilieuWegWijs voor garage- en carrosseriebedrijven' werd er samengewerkt met een aantal bedrijfsintermediaire organisaties waaronder Federauto.

De brochures worden gericht verspreid naar alle relevante doelgroepen (geregistreerde bedrijven, milieudiensten, scholen en opleidingscentra).