Heroïne

Heroïne Heroïne

Effecten

Top

De effecten verschillen naargelang het individu, de hoeveelheid, de frequentie, de plaats en het moment van gebruik.
Na de euforische gloed van enkele seconden (de ‘flash’) onmiddellijk na het inhaleren of inspuiten volgt er meestal een toestand waarbij men zich enkele uren goed voelt. Tijdens deze roes vervlakken de emoties en heeft men een gevoel van welbehagen en onverschilligheid. Negatieve emoties en gedachten zijn opeens heel ver weg. De lichaamsfuncties werken trager en de lichaamstemperatuur daalt lichtjes. Vooral de eerste keren dat heroïne gebruikt wordt, is er vaak sprake van misselijkheid en braken bij inname. Ook jeuk (vooral op armen en benen) en obstipatie komen frequent voor bij heroïnegebruikers. Reeds na enkele keren gebruiken, kunnen er zich ontwennings- of afkickverschijnselen voordoen. Deze omvatten meestal ongeveer dezelfde symptomen als een zware griep: (spier)pijnen, misselijkheid, overgeven, diarree, zweten, warm-koud gevoel, beven,…

Signalen

Top

Het uitzicht van de heroïne zelf hangt deels af van op welke manier de morfine (dit is de grondstof voor heroïne) verder bewerkt is. Min of meer zuivere heroïne kan ofwel wit ofwel geelbruin zijn. De witte variant die er min of meer uitziet zoals kristalsuiker, komt in onze streek iets minder voor, en meestal wordt deze dan door een van de tussendealers ‘bijgekleurd’ (versneden) tot de bruine variant die beter in de markt ligt hier. De ‘bruine’ heroïne is een grijs, beige tot geelbruin grof poeder of brokjes. De geur doet aan azijn, kattenpis of vis denken en de smaak is bitter. Afhankelijk van waarmee de heroïne versneden is kan smaak en geur licht variëren. Frequent gebruikte producten waarmee heroïne versneden wordt zijn cafeïne, paracetamol, cementpoeder en kattebakvulling.
Uiterlijk vallen vooral de zeer kleine pupillen op (speldekopjes) die ook niet langer lichtgevoelig zijn: zelfs in een donkere ruimte blijven de pupillen extreem klein.

Risico's op korte termijn

Top

Je weet nooit wat je precies in je handen krijgt en met welke stoffen de drug versneden is. Deze toegevoegde stoffen kunnen gevaarlijk zijn. Zo wordt bvb regelmatig cement toegevoegd aan heroïne omdat dit een goedkoop product is dat min of meer dezelfde kleur en geur heeft als heroïne. Als je dit in je aderen spuit kan dit echter wel voor problemen zorgen.  
Gevaar op overdosis bestaat altijd (door hogere zuiverheidsgraad dan gewoonlijk bvb) met mogelijks coma of dood als gevolg. Het gevaar voor overdosis en verslaving is zowel aanwezig bij chinezen als bij inspuiten. Het is onmogelijk om veilige dosissen aan te geven (gebruiker overdoseert door de samenstelling, door geringere tolerantie na gebruiksstop, door gebruik bij oververmoeidheid of bij lage weerstand,...).   
Heroïne werkt verdovend. De kans op ongevallen wordt groter en pijngevoelens worden niet als alarmsignalen ervaren, waardoor bvb ziektes te laat of niet worden opgemerkt. Bij ziekte werkt het merendeel van verdovende medicatie niet meer voldoende door de tolerantie aan heroïne. Bij een operatie is de kans veel groter dat ook de narcose onvoldoende werkt waardoor men wakker kan worden tijdens de operatie en/of dat de hoeveelheid narcose (en daarmee ook de risico’s die dit met zich meebrengt) zwaar verhoogd moeten worden.    
Spuiten (‘sjotten’) houdt extra gevaren in: abcessen, bloedingen, verhoogd risico op besmettingen (hepatitis B of C, HIV,…), etc.  
Combinatie met andere drugs kan echt gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

Risico's op lange termijn

Top
  • De weerstand tegen infecties vermindert; 
  • Verstopping en andere darmproblemen; 
  • De huid kleurt grauw; 
  • Vermageren;
  • Bruin gekleurde en afgebrokkelde tanden en tandverlies;   
  • Sociaal isolement;  
  • Financiële problemen;  
  • Juridische problemen wegens diefstallen, dealen, prostitutie,…

Wetgeving

Top

Heroïne invoeren, produceren, bezitten, gebruiken en verkopen is in België voor iedereen illegaal en dus strafbaar, ook na de recente wetswijzigingen. Als je betrapt wordt met heroïne wordt er steeds een proces-verbaal opgesteld dat door het parket verder behandeld wordt en uiteindelijk kan resulteren in een fikse geldboete en gevangenisstraf.