Rampenschade

Slachtoffer van een natuurramp?

Top

Als je het slachtoffer bent van een officieel erkende natuurramp, kan je een vraag om financiële tussenkomst indienen. Je moet het bewijs kunnen leveren van de geleden schade. Neem dus foto's en bewaar facturen en bewijsstukken.

De erkenning van de ramp

Top

De burgemeester van een getroffen gemeente moet bij de gouverneur een vraag tot erkenning van de ramp indienen. Deze vraag moet minstens volgende elementen bevatten:

  • de juiste geografische uitgestrektheid van de ramp (opsomming van straten en wijken)
  • het aantal slachtoffers
  • de aard van de schade (particulieren, bedrijven en/of landbouw - roerend en/of onroerend goed)
  • een raming van de schade

Ondertussen kan de gemeente de slachtoffers helpen bij het samenstellen van een voorlopig dossier.

De gouverneur stelt een dossier voor zijn provincie samen. Dit dossier wordt vervolgens aan de minister van Binnenlandse Zaken bezorgd.

De minister van Binnenlandse Zaken legt het dossier voor aan de ministerraad. De ministerraad beslist om de ramp wel of niet te erkennen als een algemene ramp. De erkenning gebeurt op basis van 2 criteria:

  • het uitzonderlijk karakter van de ramp op basis van statistieken van het KMI,
  • de omvang van de schade moet groter zijn dan 50 000 000 EUR.

De vraag om schadevergoeding

Top

De vraag om schadevergoeding kan pas ingediend worden na de officiële erkenning van de ramp. De vraag wordt ingediend bij de gouverneur van de provincie.

Om je te helpen bij het opstellen van je schadedossier organiseert de gouverneur, in samenwerking met de burgemeesters, informatiebijeenkomsten in elke gemeente.

De burgemeester zal binnen het gemeentebestuur een ambtenaar aanduiden die als taak heeft:

  • je te helpen bij het invullen van formulieren en het samenstellen van het dossier
  • als contactpersoon op te treden met de dienst Rampenschade van het provinciebestuur om de verwerking van je vraag te bespoedigen

De gouverneur beslist over het bedrag van de financiële tussenkomst en dit op basis van je dossier en van het verslag van een expert.

Overvloedige regenval op 14 mei 2009

Top

Bij Koninklijk Besluit van 15 maart 2010 wordt de overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden op 14 mei 2009 als een algemene ramp beschouwd. Wat Oost-Vlaanderen betreft is de geografische uitgestrektheid van de ramp beperkt tot Gent en Lokeren.

Hagel op 25 en 26 mei 2009

Top

Bij Koninklijk Besluit van 15 maart 2010 wordt de hagel die heeft plaatsgevonden op 25 en 26 mei 2009 als een algemene ramp beschouwd. Wat Oost-Vlaanderen betreft is de geografische uitgestrektheid van de ramp beperkt tot Berlare, Beveren, Buggenhout, Laarne, Lokeren, Melle, Oosterzele, Sint-Gillis-Waas, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Stekene, Waasmunster, Wetteren, Zottegem, Zwalm.

Overvloedige regenval op 25 en 26 mei 2009

Top

Bij Koninklijk Besluit van 15 maart 2010 wordt de overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden op 25 en 26 mei 2009 als een algemene ramp beschouwd. Wat Oost-Vlaanderen betreft is de geografische uitgestrektheid van de ramp beperkt tot Horebeke, Kluisbergen, Laarne, Lokeren, Maarkedal, Melle, Merelbeke, Oudenaarde, Ronse, Wetteren, Wortegem-Petegem, Zwalm. 

Hagel op 21 en 22 juli 2009

Top

Bij Koninklijk Besluit van 15 maart 2010 wordt de hagel die heeft plaatsgevonden op 21 en 22 juli 2009 als een algemene ramp beschouwd. Wat Oost-Vlaanderen betreft is de geografische uitgestrektheid van de ramp beperkt tot Buggenhout, Dendermonde, Lebbeke, Moerbeke.

Overvloedige regenval op 21 en 22 juli 2009

Top

Bij Koninklijk Besluit van 15 maart 2010 wordt de overvloedige regenval die heeft plaatsgevonden op 21 en 22 juli 2009 als een algemene ramp beschouwd. Wat Oost-Vlaanderen betreft is de geografische uitgestrektheid van de ramp beperkt tot Aalst, Buggenhout, Dendermonde, Gent, Lebbeke, Moerbeke.

Langdurige regenval en overstromingen tussen 11 en 17 november 2010

Top

Bij Koninklijk Besluit van 26 november 2010 worden de langdurige regenval en overstromingen tussen 11 en 17 november 2010 erkend als algemene ramp. Wat Oost-Vlaanderen betreft is de geografische uitgestrektheid van de ramp beperkt tot Aalst, Assenede, Berlare, Beveren, Brakel, Buggenhout, Deinze, Denderleeuw, Dendermonde, De Pinte, Eeklo, Erpe-Mere, Evergem, Gent, Geraardsbergen, Haaltert, Hamme, Herzele, Horebeke, Kaprijke, Kluisbergen, Kruibeke, Kruishoutem, Laarne, Lebbeke, Lede, Lierde, Lochristi, Lokeren, Maarkedal, Melle, Merelbeke, Nazareth, Nevele, Ninove, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Gillis-Waas, Sint-Laureins, Sint-Lievens-Houtem, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waarschoot, Wetteren, Wichelen, Wortegem-Petegem, Zele, Zingem, Zomergem, Zottegem, Zulte en Zwalm.

Bijkomende erkenning voor de langdurige regenval en overstromingen tussen 11 en 17 november 2010

Top

Bij Koninklijk Besluit van 23 mei 2011 worden volgende gemeenten bijkomend erkend voor de langdurige regenval en overstromingen tussen 11 en 17 november 2010: Aalter, Destelbergen, Gavere, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Moerbeke, Sint-Martens-Latem, Waasmunster, Wachtebeke en Zelzate. Het volledige grondgebied van de provincie Oost-Vlaanderen werd aldus erkend.

Vademecum en formulieren voor het aanvragen van een financiële tegemoetkoming

Top

Je kan hieronder het vademecum en de formulieren downloaden.