Activiteiten

Open Monumentendag - 10 september 2017, 10u

Top

Tijdens Open Monumentendag wordt het prachtige park van Olsene opengesteld. Om 10 uur zal Judith, de jongste dochter van onze plattelandsdichter, 'Enkeling' voordragen. Met dit gedicht brengt Paul Demets hulde aan een bijzondere boom in het park: de Reuzenlevensboom, die ongeveer 200 jaar oud zou zijn en uniek in België.

Alle praktische info vind je via de link naar de website van de gemeente Zulte onderaan deze pagina.

Inhuldiging monument Georges Peirs - 2 september 2017

Top

Op 2 september werd in Machelen het gedicht 'Duivenmelker' onthuld, dat Olsenaar Paul Demets speciaal voor Georges Peirs, ereburgemeester van Zulte, geschreven heeft. Het gedicht kreeg een permanente plaats aan het ontmoetingscentrum De Guldepoort.

De fotoreportage van Het Nieuwsblad kan je via de link onderaan de pagina bekijken.

Poëtisch Platteland - 7 augustus 2017, 20u

Top

In het sfeervolle kader van de Huysmanhoeve las Plattelandsdichter Paul Demets gedichten voor. De poëzie werd afgewisseld met thematische animatiefilms, geselecteerd door animatiefilmer Mario Debaene.

Bekijk onderaan deze pagina de folder en externe link.

Open Tuindagen - 24 en 25 juni 2017

Top

Naar aanleiding van 25 jaar 'Open tuinen' schreef Paul Demets twee gedichten, waarvan het eerste opgenomen is in de Open tuinen-gids.

Zijn tweede gedicht over de buxus heeft de plattelandsdichter voorgelezen op zondag 25 juni in de tuin van De Buksboom bij de familie Betsens-Haers (Eeklostraat 126 in Lembeke, 0499 15 36 72).

Bekijk onderaan deze pagina de reportage die Plattelandspret maakte over de plattelandsdichter in de tuin van De Buksboom.

Dag van het Arboretum - 23 april 2017, 15-17u

Top

Laat je verrassen door onze magnoliafluisteraar en droom weg bij zijn poëtische woorden. Neem een tastbare herinnering mee naar huis.

Bekijk de flyer en het programma onderaan deze pagina.

Te gast in Bonus op Radio 1 - 25 februari 2017

Top

Op zaterdag 25 februari kon je Paul Demets horen op Radio 1 tijdens het programma Bonus, waar hij 'Lucht' voorlas, zijn gedicht rond luchtvervuiling op het platteland en in de stad.

Je kan het gedicht nalezen en herbeluisteren via de link van Radio 1 onderaan deze pagina.

Herdenking in PTI Eeklo voor Laurens en alle kinderen van landbouwers - 19 november 2016

Top

Op de herdenking van Laurens in het PTI te Eeklo, stelde Paul Demets 'Tektoniek' voor. Dit gedicht schreef hij als hommage aan Laurens en aan alle kinderen van landbouwers. Laurens kwam op 20 mei 2016 om op het ouderlijke landbouwbedrijf. Hij droomde ervan om landbouwer te worden in de Verenigde Staten.

Lezing Wouter Deprez in Gent – 8 november 2016

Top

Voor het Studium Generale van de Hogeschool Gent kwam Wouter Deprez een boom opzetten over de beperkingen van het Vlaamse natuurbeleid. De performance 'Minder grijs, meer groen?' werd gevolgd door een debat over het Vlaams natuurbeleid en afgesloten met een lezing van het gedicht 'Kikakaka ko' door onze plattelandsdichter.

Poëzietuin in Destelbergen – 20 september tot 30 november 2016

Top

De bibliotheek van Destelbergen beschikt over een poëzietuin, waar telkens tijdelijk gedichten rond een bepaald thema tentoongesteld worden.

Van 20 september tot 30 november waren de gedichten van onze plattelandsdichter te lezen langs het toegangspad naar de bibliotheek.

Opdorp, dorp in de kijker 2016 – 22 oktober 2016

Top

De plattelandsdichter schreef een gedicht voor de gemeente Opdorp, naar aanleiding van Dorp in de kijker 2016. De Landelijke Gilde organiseerde voor de zestiende keer Dorp in de kijker.

Opdorp ligt op de grens van Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Antwerpen, in het midden van de driehoek gevormd door Antwerpen, Brussel en Gent. Het is een levendig dorp met veel groen, gespreid rond een grote dries, die zeer belangrijk is voor de dorpsidentiteit, maar ook de uitvalsbasis vormt voor heel wat dorpsactiviteiten.

Op zaterdag 22 oktober werd het gedicht ingehuldigd, ter gelegenheid van de inwandeling van het Keisdrupperspad, in samenwerking met de gilde van Opdorp.

Het is een van de grootste verenigingen van het dorp.

Plattelandsmarkt in Nazareth – 25 september 2016

Top

De landelijke verenigingen van Nazareth organiseren 2-jaarlijks een plattelandsmarkt. Het doel is de landbouw in al zijn facetten beter bekend te maken bij de inwoner.

De plattelandsdichter schreef een gedicht ter gelegenheid van de 3de plattelandsmarkt van Nazareth. Er was een lokale markt, landelijk ontbijt, een fietstocht en heel wat randanimatie.

Hij las het plattelandsgedicht op zondag 25 september een 3-tal keer voor op de boerderij ‘Hof ter Galeien’. Deze boerderij was een stopplaats tijdens de fietstocht.

Het gedicht kreeg een permanente plaats in de gemeente, op een landelijke plek.

Bekijk de flyer onderaan deze pagina bij 'documenten'.

Feestjaar voor Lucien Van Impe in Erpe-Mere - juli 2016

Top

Paul schreef het gedicht ‘Mere, de zomer van 1976’ voor Erpe-Mere. Hij schreef het omdat Lucien Van Impe toen de Ronde van Frankrijk heeft gewonnen, maar vooral ook omdat de ontvangst van de inwoners van Mere bij de terugkeer van Lucien als held zo bijzonder was. Dit is mooi te zien op archiefbeelden (https://www.youtube.com/watch?v=kifPef1LhJM). De volksziel op het platteland is ontroerend, authentiek en uniek.

Voor Erpe-Mere was 2016 dan ook een feestjaar voor Lucien Van Impe. Het was 40 jaar geleden dat Lucien Van Impe de Tour de France won. Erpe-Mere zette Lucien Van Impe uitgebreid in de bloemetjes en onze plattelandsdichter schreef een gedicht.

Biënnale van de Schilderkunst - 26 juni tot 25 september 2016

Top

Voor de vijfde maal organiseerden drie kunstmusea uit de Oost-Vlaamse Leiestreek samen een tentoonstelling rond moderne en hedendaagse kunst. Paul schreef hiervoor 3 gedichten die verdeeld werden worden op de verschillende locaties. Deze editie gaat over het verlangen naar het onbekende en het exotische, versus de zekerheid van de eigen lokale omgeving. De hele zomer lang kon de Biënnale bezocht worden in het Roger Raveelmuseum, het Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) en het Museum van Deinze en de Leiestreek. Alle praktische informatie kan je vinden via de link onderaan deze pagina.

Dubbeltentoonstelling Ogenblik/ Aanwezig - 13 tot 19 mei 2016

Top

Op vraag van videokunstenaar Johan Opstaele schreef Paul een gedicht voor de dubbeltentoonstelling Ogenblik/Aanwezig, die plaatsvond in Herzele en deelgemeente Ressegem. In de video-installatie waarbij Paul een gedicht schreef, staat de observatie van tijd en ruimte in de natuur centraal.

100 ste Ronde van Vlaanderen - 3 april 2016

Top

Paul schreef naar aanleiding van de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen een plattelandsgedicht. Hij las het gedicht voor op AVS in hun nieuws op 31 maart.

Het gedicht kreeg aandacht in Het Nieuwsblad Meetjesland (zie link bij Externe websites), is ook gepubliceerd in De Standaard en werd op 3 april voorgelezen door acteur Hubert Damen in Bar du Matin op Radio 1.

Persconferentie Floraliën - 21 maart 2016

Top

Paul stelde zijn gedicht ‘Hangende tuinen’ voor tijdens de persconferentie van de Floraliën. Het gedicht werd breed verspreid tijdens de Floraliën (22 april-1 mei). Dit gedicht wordt ook aangebracht op de site van de Leopoldskazerne.

Voorstelling nieuwe plattelandsdichter - 29 januari 2016

Top

Op vrijdag 29 januari 2016 namen we afscheid van de plattelandsdichter 2012-2015 Johan de Boose en stelden we onze nieuwe plattelandsdichter 2016-2017 Paul Demets voor tijdens een feestelijke wissel in de Sint-Martinuskerk in Zwalm. Hij stelde er ook zijn eerste plattelandsgedichten voor. De avond werd georganiseerd in samenwerking met de gemeente Zwalm.