Glastuinbouw

Glastuinbouw is een dynamische sector en volop in verandering. De concurrentie (met goedkope en grootschalige buitenlandse productie) is bikkelhard. Als teler kan je je bedrijfsmodel best aanpassen aan de veranderende markt. Voor elk bedrijf zal de oplossing anders zijn. Soms betekent dit de activiteiten stopzetten of ze heroriënteren.

De ontwikkeling van glastuinbouwbedrijven vergt maatwerk. Met deze webpagina’s willen we jou als teler op weg helpen om de juiste keuzes te maken.

We vullen de info regelmatig aan, dus neem af en toe een kijkje. Heb je opmerkingen of vragen over deze inhoud, laat het ons weten!

Contact

Dienst Landbouw & Platteland
tel.09 267 86 26
landbouw@oost-vlaanderen.be

Ruimte voor glas

Waar is een nieuw bedrijf voor glastuinbouw mogelijk? Welke aandachtspunten zijn er bij het traject van droom naar realisatie? Wie kan je begeleiden?

Energie en water

De glastuinbouw wordt wel eens verweten een grote ecologische voetafdruk te hebben. Vooral omwille van de energiebehoefte en de mogelijke invloed op het watersysteem. Energie en water zijn ook belangrijke kosten voor je bedrijf. Zijn er verwarmingssystemen die duurzamer zijn en goedkoper dan de standaardinstallaties?

Alternatieven voor groei

Misschien ben je als teler op zoek naar een nieuwe invulling voor je serre. Welke nieuwe bestemmingen zijn mogelijk? Er zijn ook bedrijven op zoek naar een serre om te starten of voor extra ruimte.

De Bloemenregio

Het Oost-Vlaamse strategisch project glastuinbouw (2013-2016) leverde een gebiedsvisie en acties rond glastuinbouw op voor de 'Bloemenregio' (Lochristi en omgeving). Word je daar als teler beter van?