Activiteiten en evenementen

Komende activiteiten 2017

Top
 • Zondag 28 mei 11-18u: Schapendag. Bewonder meer dan 20 verschillende schapenrassen en kom meer te weten over hun specifieke eigenschappen tijdens de schapendag. Met o.a.: tentoonstelling van schapenrassen – demo’s: klauwverzorging, het afmaken van een schapenweide, schapen scheren, wolverwerking en vilten – diverse infostands – het GROTE INTERACTIEVE SCHAPENSPEL met publiek - knuffelschapen - tentoonstelling 'Meetjeslandse herders toe en nu' - boer zoekt erfgoed. Schuif om 12u aan voor de barbecue met Pastorale lamsvlees (volwassenen 20 EUR/ kinderen <12j 8 EUR, inschrijven voor BBQ voor 21 mei via BE12 7373 0404 1792 met vermelding van naam en adres. De schapendag is het resultaat van een vruchtbare samenwerking tussen Landelijke Gilden het Regionaal Landschap Meetjesland, enkele amateur- en professionele fokkers en het Plattelandscentrum Meetjesland.
 • Maandag 5 juni 11-20u: Meetjeslandse Cafédag. Naar jaarlijkse traditie is het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve op Pinkstermaandag het domein van de Meetjeslandse cafés. De dag gaat om 11 uur van start met een aperitiefconcert. Schuif nadien aan voor een typisch Meetjeslandse maaltijd. In de namiddag is er een optreden van de Meetjeslandse band 'The Jive Cats'. Alle ingrediënten om er een sfeervolle dag van te maken zijn aanwezig: stands met hoeve- en streekproducten, een parcours met gekke fiets, volksspelen, een schminckster en een springkasteel. Nieuw dit jaar is het vliegend tapijt, voortgetrokken door een trekpaard. De Meetjeslandse maaltijd begint om 13 uur, inschrijven voor de maaltijd voor 26 mei via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be of 09-327 04 47.
 • Zondag 25 juni 13 -18u: Ambachtendag. Meer dan 40 ambachtslieden zorgen samen voor een leerrijke combinatie van oude en hedendaagse ambachten. Zij nodigen je uit om te komen kijken, bij te leren, hun spullen te kopen, en om zelf aan de slag te gaan. Kuier langs de vele kraampjes en laat je verrassen.
 • Donderdag 21 juli 10-19u: Fietshappening editie 70 jaar Roger De Vlaeminck. 
  Vanaf 10u: Wielerrommelmarkt – kom snuisteren tussen de wielerportretten, rennersstickers, koerstruitjes…
  Om 14u: Retrokoers, dé gelegenheid om de sfeer op te snuiven van de kermiskoersen van weleer. Zelf deelnemen? Dat kan, voorwaarde is dat je een fiets en outfit gebruikt van voor 1980 (deelname kost 3 EUR, inschrijven via www.eeklo.be/retrokoers)
  Tussen 15u en 17u: Kampioenschap Traag Fietsen, doel: zonder de grond te raken zo lang mogelijk fietsen over een hobbelig parcours. Degene met de traagste tijd wint de wedstrijd.
 • Donderdag 24 en 31 augustus: Boomgaardfilms. Tijdens de Boomgaardfilms programmeert het Plattelandscentrum in samenwerking met de Landelijke Gilde Eeklo twee films. Deze worden afgespeeld op groot doek in de hoogstamboomgaard.
  24 augustus - El Olivio - 2016 - komisch drama
  31 augustus - De zaak De Zutter - 2016 - misdaadfilm over mysterieuze moorden in Beernem
  Praktisch: de toegang is gratis, maar schrijf je vooraf wel in via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be of 09 327 04 47
 • Zondag 10 september: Open Monumentendag. Naar jaarlijkse gewoonte kan je het oudste en enige middeleeuwse gebouw van Eeklo bezoeken: het poortgebouw van de Huysmanhoeve. We kijken ook vooruit naar de toekomst(plannen) voor de hoeve.
 • Zondag 1 oktober: Oogstfeest. De oogst en oogstverwerking staan vandaag centraal. Laat je verrassen op de belevingsmarkt door de kraampjes en de variëteit aan verse hoeve- en streekproducten. Ga zelf op ontdekking in de boomgaard en bessentuin aan de hand van een fotozoektocht. En laat je eigen fruit persen bij de mobiele fruitpers. Wie fruit wil laten persen, dient vooraf een afspraak te maken met de mobiele fruitpers: 0475 26 24 80 of info@mobielefruitpers.com

70 jaar Roger De Vlaeminck

Top

70 jaar geleden werd Roger De Vlaeminck geboren in Eeklo. Ter ere van zijn verjaardag vinden het ganse jaar door activiteiten plaats in het Meetjesland om 'Monsieur Paris-Roubaix' in de bloemetjes te zetten. Ook in de Huysmanhoeve vinden diverse activiteiten plaats.

 • Tentoonstelling. In het woonhuis van de Huysmanhoeve loopt van 3 mei tot 1 oktober een unieke expo. Die brengt de carrière van Roger De Vlaeminck in beeld, door middel van memorabilia, tijdlijnen, wielertruitjes, enz. In de tentoonstelling zijn ook enkele nooit eerder vertoonde stukken uit privécollecties opgenomen.
 • Fietstocht 'In het wiel van Roger'. Als ultiem eerbetoon aan Roger De Vlaeminck is er een permanente fietsroute ontwikkeld, met de Huysmanhoeve als vertrekpunt. De route volgt een deel het trainingsparcours van Roger, is 60km lang en gratis te verkrijgen in de Huysmanhoeve.
 • Fietshappening - Retrokoers Roger De Vlaeminck. Tijdens de jaarlijkse fietshappening op 21 juli is Roger De Vlaeminck de eregast. Deelnemers aan de wedstrijd ontvangen een uniek gadget.

Vollemaanlezingen

Top

Tijdens de heldere vollemaandagen organiseert het Plattelandscentrum Meetjesland vzw een reeks inspirerende en veelzijdige lezingen en activiteiten. De Vollemaanlezingen 2017 belichten en verbinden de thema's erfgoed, smaak, natuur, landbouw en platteland. Enkele van deze lezingen en activiteiten vinden in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve plaats. Bekijk hier het programma.

Broodbakdemonstraties

Top

Tijdens de bakdemonstraties bakken de vrijwillige bakkers brood en andere lekkernijen in de authentieke bakoven. Je bent tijdens de bakdemonstraties van harte welkom om het bakproces te volgen, de bakkers geven graag een woordje uitleg. Uiteraard kan je proeven van al het lekkers dat zij uit de oven halen. Dit seizoen zijn er bakdemonstraties op:

 • Zondag 7 mei
 • Maandag 5 juni
 • Zondag 25 juni (geen verkoop, enkel demo)
 • Zondag 2 juli
 • Zondag 16 juli
 • Zondag 6 augustus
 • Zondag 20 augustus
 • Zondag 10 september
 • Zondag 1 oktober

Wil je een lekker brood mee naar huis? Dat kan, maar reserveer dan vooraf wel even via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be of 09 327 04 47. Er is keuze uit klein speltbrood (2 EUR), groot speltbrood (2,5 EUR) en rozijnenbrood (2,5 EUR). Bestellen kan tot ten laatste de vrijdag voor de bakdag (tot 16u). De broden zijn af te halen op de bakdag zelf vanaf 16u.

Picknickconcerten

Top

De mooie combinatie van picknick, muziek en een zalige sfeer in een natuurlijke omgeving. Breng zelf je picknick mee of bestel via het Plattelandscentrum een gevarieerd picknickpakket met hoeve- en streekproducten.

 • Zondag 2 juli: pop & folk met optredens van o.a. Parel, Robin en Koen De wulf & Robbe Malschaert
 • Zondag 16 juli: Rock & Country met optredens van o.a. Men Meets Monkey, Amania en Wim De Meester
 • Zondag 6 augustus: (Indie)rock & pop met optredens van Baia Koba, Veva en Fleur Foré & Soul Mates
 • Zondag 20 augustus: HaFaBra-muziek met optredens van o.a. Koninklijke fanfare Eendragt maekt magt uit Watervliet en de Harmonie Concordia uit Waarschoot.

De cafetaria opent de deuren om 11 uur, het eerste optreden is om 12 uur.

Een picknickpakket (brood, 2 pistolets, augustijnpaté, kaas, dessertje, biologisch sap, stuk fruit, praline, droge worst, confituur...) kost 14 euro per persoon (11 euro voor kinderen tot 11 jaar). Reserveren kan tot een week voor de picknick via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be of 09-327 04 47.

Oost-Vlaanderen zomert - fietshappening

Top

Een zomerse fietshappening die je naar de mooiste plekjes van het Meetjesland brengt: Provinciaal Sportcentrum Boerekreek, Provinciaal Domein Het Leen en Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve.

 • Zondag 2 juli - kidsroute (vertrek Huysmanhoeve): Kinderen en natuur staan vandaag centraal. Op de Huysmanhoeve kunnen kinderen spelen in onze Wiglo, kampen bouwen en bijzondere gerechten brouwen in de buiten-speel-keuken.
 • Zaterdag 26 augustus - muziekroute (vertrek Boerekreek): Kom luisteren naar het optreden van Vanoverdijzers in het Eeklo's dialecht op het binnenplein van de Huysmanhoeve.
 • Zondag 17 september - sportroute (vertrek Het Leen): Eindig je sportieve dag met traditionele volksspelen op de Huysmanhoeve. Ideaal om de familiebanden en de teamspirit aan te sterken.

Meer info: www.oost-vlaanderen.be/zomert

Meer info bij

Top

Plattelandscentrum Meetjesland, www.plattelandscentrum.be, huysmanhoeve@plattelandscentrum.be, tel. 09 327 04 47