Ruiterroutes

Oost-Vlaanderen in galop!

Oost-Vlaanderen in Galop

Top

De provincies kregen van de Vlaamse regering de opdracht om de relatie tussen natuur, sport, recreatie en ruimtelijke ordening te coördineren. In het verleden ontwikkelde de provinciale sportdienst Oost-Vlaanderen in dit kader al heel wat mountainbikenetwerken en loopomlopen.

Sinds 2014 ligt de focus van de Provincie Oost-Vlaanderen ook sterk op ruiteren en mennen. Met als doelstelling nieuwe ruiterroutes te ontwikkelen en bestaande ruiterpaden te verbeteren, werd het project 'Oost-Vlaanderen in Galop' opgestart. Ook de paardensector (LRV, VLP en het Vlaams Paardenloket) verleent hieraan haar medewerking.

Nieuwste ruiterroutes in Oost-Vlaanderen

Top

Wiesbeekruiterroute Buggenhout

De nieuwe ruiterroute start aan manege ’t Hoefijzer’ in de Buggenhoutse deelgemeente Opstal. In deze manège zijn alle faciliteiten voor paard en ruiter aanwezig.

Een groot deel van de route loopt over mooie paden en langs rustige veldwegen. Enkele bredere paden bieden zich zelfs aan tot lange galopmogelijkheden.
Je zal als ruiter verrast zijn door de rustige landschappen aan de grens tussen het laaggelegen vlakke Oost-Vlaamse Scheldeland en de beginnende heuvels van de Brabantse kouters die van elkaar gescheiden door Buggenhout-bos, het grootste staatsbos van Oost-Vlaanderen.

De route ontleent mee haar naam aan de Wiesbeekhoeve die langs de route ligt. Deze hoeve was ooit de kern van de Frankische nederzetting Heistergem, een gebied dat zich uitstrekte over het huidige Buggenhout, Opwijk en Lebbeke.

De afstand van deze ruiter- en menroute bedraagt 10 km, waarvan 54% over onverharde paden. Deze relatief korte route is goed toegankelijk voor menners.

De Wiesbeekroute is beschikbaar op een kleine kaart (zie flyer onderaan deze pagina).

Je kan de route ook downloaden via Google Earth als kml-bestand en in GPS-formaat (zie Routebestanden Wiesbeekroute bij ‘documenten’ onderaan deze pagina).

Grensroute Sint-Laureins 

Starten kan aan het provinciaal sportcentrum De Boerekreek, waar alle faciliteiten voor paard en ruiter aanwezig zijn. Op de route zijn meerdere rustplaatsen en aangename stops voorzien. Zo zijn de ‘Roste Muis’ aan de Oudemanskreek en ‘Fred’s Café’ langs het Leopoldkanaal twee aangename locaties waar jij en jouw paard van harte welkom zijn.

Als ruiter of menner heb je keuze uit 4 bewegwijzerde lussen van 15, 22, 32 en 35 km, bestaande uit respectievelijk 59, 64, 62 en 74% onverharde paden. Maar je kan ook zelf combinaties maken om het rustige grensgebied en zijn polder- en krekengebied te ontdekken.
De tocht brengt je langs prachtige natuurlandschappen in de 5 deelgemeenten van Sint-Laureins. Op de twee langste lussen geniet je in het noorden zelfs even van het uitgestrekte landschap in Zeeuws-Vlaanderen. Meer dan honderd kilometer ruiter- en menplezier ligt hier op jou te wachten.

Grensroute Sint-Laureins is beschikbaar op kaart (flyer onderaan deze pagina).
Je kan de route ook downloaden via Google Earth als kml-bestand en in GPS-formaat (zie Routebestanden Grensroute bij ‘documenten’ onderaan deze pagina).

Damslootroute Destelbergen 

De gemeente Destelbergen huisvest verschillende maneges en staat bekend in de wijde omtrek voor haar jaarlijkse cross die steeds plaatsvindt in de maand maart.

De route omvat drie bewegwijzerde lussen van 15, 21 en 32 km; die bestaan uit respectievelijk 53, 60 en 56% onverharde paden. Je kan starten aan manege Artevelderuiters en aan manege LLyda Stables, waar alle faciliteiten voor paard en ruiter aanwezig zijn. Op de route zijn meerdere rustplaatsen voorzien: de herberg in het Prullenbos en de cafetaria van de Haagse Tennishoek zijn alvast twee aangename locaties waar je met je paard van harte welkom bent. Als je de langste ruiterlus rijdt, kan je genieten van de prachtige natuur in Destelbergen, Heusden, Beervelde, Laarne en Wetteren.

Gezien deze route een veelvoud van smalle paadjes bevat, is deze enkel toegankelijk voor ruiters (en dus niet voor menners).

De Damslootruiterroute is beschikbaar op kaart (zie flyer onderaan deze pagina). Je kan de route ook downloaden via Google Earth als kml-bestand en in GPS-formaat (zie Routebestanden Damslootroute bij ‘documenten’ onderaan deze pagina).

Jaarmarktruiterroute Sint-Lievens-Houtem

Op deze ruiterroute zijn zowel ruiters als menners welkom. Sommige – kleine – stukken zijn enkel toegankelijk voor ruiters, maar daar worden telkens alternatieve trajecten voor menners voorzien. De route start op het grote Marktplein van Sint-Lievens-Houtem, rechtover het gemeentehuis. Hier kan je je trailer parkeren en je paard opzadelen. De route omvat 3 bewegwijzerde lussen van respectievelijk 13, 26 en 37 km, die voor 55 % over onverharde paden rijden. Indien je voor de langste route kiest, passeer je alle deelgemeenten van Sint-Lievens-Houtem.

De Jaarmarktruiterroute is beschikbaar op kaart (zie flyer onderaan deze pagina). Je kan de route ook downloaden via Google Earth als kml-bestand en in GPS-formaat (zie Routebestanden Sint-Lievens-Houtem route bij ‘documenten’ onderaan deze pagina).

Brochure

Top

In nauw overleg met de ruitersector stelde de Provincie een brochure ‘R ichtlijnen voor de ontwikkeling van erkende ruiterroutes in Oost-Vlaanderen’ samen.
Deze richtlijnen zullen voortaan garant staan voor de realisatie van hoog kwalitatieve ruiterroutes.
In de brochure staat hoe je kan meewerken aan de realisatie van een ruiter- en menroute: de criteria, de aanvraagprocedure, het signalisatie-materiaal, de ondersteuning van de provincie, enz. geven je meer duidelijkheid over het tot stand komen van kwalitatieve routes.
De brochure is te raadplegen onderaan deze pagina. Maar je kan ook een gedrukte versie opvragen.

Geef ons jouw input!

Top

In eerste instantie stelde de Provincie een inventaris op van de openbare en beschikbare paden voor ruitertoerisme. Je kan hier nog steeds jouw eigen suggesties toevoegen.
Hiervoor ga je als volgt te werk.
Zet je even achter je PC of laptop en teken je ruiterroute in Google Earth. Dit programma is eenvoudig en gratis te downloaden (zie de link onderaan deze pagina). Na de installatie kan je aan de slag.

In 10 stappen is jouw route getekend!

1. Vul in het zoekbalkje het adres van het vertrekpunt van de route in. Google Earth zoomt automatisch in op deze startplaats.
2. Klik op het icoontje 'pad toevoegen'.
3. Het dialoogvenster dat nu verschijnt mag je nog niet invullen. Minimaliseer dit venster met je rechtermuisknop.
4. Teken de route door van waypoint naar waypoint te klikken.
5. Vul het dialoogvenster in dat je eerder geminimaliseerd hebt en druk op ok.
6. De route wordt toegevoegd in TOC links.
7. Selecteer de route en sla ze op als kml via de rechtermuisknop.
8. Voeg eventueel nog info toe door op het icoon 'plaatsmarkering toevoegen' te klikken en verder in te vullen.
9. Sla terug op en sluit af.
10. Stuur de kml(s) door naar sport@oost-vlaanderen.be.

Contact

dienst Sport
PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent

Philippe Van de Velde- philippe.van.de.velde@oost-vlaanderen.be
tel.09 267 76 15