Nieuws

Campagnebeeld Week van de Smaak

(Bron:Week van de Smaak)

Word molenaar: cover folder 2016-2017

(Bron:Molenforum Vlaanderen vzw)

brochure 'Malende molens. Met de klas naar de molen.'

Bakworkshop: De toekomst van brood / brood van de toekomst

Top

Steeds vaker gaan mensen op zoek naar de ambachtelijke en oorspronkelijke bereiding van voeding. In deze bakworkshop leer je werken met het enige echte volkorenmeel, rechtstreeks uit de molen, onbewerkt en zuiver. Je leert werken met gist en desem. We mengen, kneden en bakken ons eigen brood op heel eenvoudige en authentieke wijze. Dit kan je nadien ook thuis doen.

(Lesgever: Stef Mintiens – Herbatheek Gent)

Wanneer: vrijdag 24 november.

Workshop 1: 13 uur tot 15 uur.

Workshop 2: 15.30 uur tot 17.30 uur.

Waar: Mola - Provinciaal Molencentrum, kasteel Puyenbrug, Puyenbrug 5 - 9185 Wachtebeke.

Inschrijven verplicht: (max. 20 deelnemers per workshop) +32 (0)9 342 42 40 of mola@oost-vlaanderen.be.

Prijs: € 7,00 (inclusief ingrediënten en proeverij).

Molenaars gezocht: nieuwe molenaarscursus start in 2018

Top

In Vlaanderen zijn er nog heel wat werkende wind- en watermolens en enkele rosmolens. Verschillende molens zijn op zoek naar extra meester-molenaars en molengidsen, ook de Oost-Vlaamse provinciale molens.

Lijkt het werken als vrijwilliger in en met een eeuwenoude traditionele molen iets voor jou? Of ben je een gepassioneerd verteller en hou je ervan om bezoekers of klasgroepen in de molen rond te leiden? Bekijk dan zeker snel bijgevoegde brochure (pdf) via de link onderaan deze pagina.

Een cursus meester-molenaar bestaat uit 10 lessen theorie gecombineerd met een boeiende stage. Molengidsen kunnen zich beperken tot het volgen van de theorie.

In de voormiddag krijg je een basiscursus theorie, in de namiddag bezoek je werkende molens. De cursussen worden gegeven en begeleid door een team gedreven vrijwillige meester-molenaars. De theoretische lessen en de molenbezoeken worden zoveel mogelijk verdeeld over de vijf Vlaamse provincies.

De volgende molenaarscursus start op een zaterdag in oktober 2018 en loopt tot april 2019.

Je vindt meer informatie in de vorige folder 'Folder molenaarscursus 2016-2017' onderaan deze pagina. Mail Mola (mola@oost-vlaanderen.be) als je interesse hebt om in te stappen in een nieuwe cursusreeks.

De molenaarscursus wordt georganiseerd door Molenforum Vlaanderen vzw, een overlegorgaan voor in Vlaanderen werkzame molenverenigingen en –musea, in samenwerking met Mola (het Provinciaal Molencentrum) en diverse andere molenverenigingen.

Nieuwe educatieve molenbrochure: Malende molens. Met de klas naar de molen.

Top

In het kader van het LEADER-project 'Vlaanderens mooiste landschap door de ogen van de molenaar' ontwikkelde Mola i.s.m. de projectpartners een handige brochure 'Malende molens. Met de klas naar de molen'.

Ga op zoek naar de zilveren molenbeker, ontdek de geocache, bak je eigen muldersbrood en speel leuke spelletjes. Ideaal ook als voorbereiding voor een molenbezoek met kinderen.

De brochure is gratis te verkrijgen in Mola, diverse toeristische diensten in de Vlaamse Ardennen en de projectmolens: Zwalmmolen, Boembekemolen, Buysemolen, Huisekoutermolen en Klepmolen. Je kan de brochure ook gratis downloaden via onze website. Je vindt een link onderaan deze pagina en onderaan het educatieve aanbod van Mola.

Een molenbeker voor Mola

Top

Mola is de trotse eigenaar geworden van een zeldzame, zilveren molenbeker. Molenbekers waren een hype bij de betere burgerij in de 17de-18de eeuw. Ze werden gebruikt voor drinkspelletjes: vooraleer de wieken van de molen stilstonden, moest je je beker uitdrinken en dan omgekeerd op tafel zetten.
Dit exemplaar werd gesmeed tussen 1641 en 1643 in het productiecentrum bij uitstek, Antwerpen. De zilversmid signeerde de beker met zijn merk, een windmolentje. Het kunstige edelsmeedwerkje werd door een privé-eigenaar aan het provinciebestuur te koop aangeboden, voortvloeiend uit de contacten tijdens het uitgebreide wetenschappelijke onderzoek dat de Provincie samen met het Provinciaal Zilvermuseum Sterckshof Deurne en de Academie voor Geschiedenis van de Edelsmeedkunst in België vzw verrichtte. Dit onderzoek resulteerde in 2012 in een tentoonstelling en gelijknamige publicatie 'Zilveren wind- en watermolenbekers in Europa ca. 1530-1760' waar de beker voor het eerst tentoongesteld werd. Er meer over lezen en het boek bestellen kan via de link onderaan.

Weer een volmolen in onze streken

Top

Mola kreeg een echte primeur. Op zaterdag 12 juni 2012 werd vanuit het Roemeense hooggebergte een merkwaardige constructie afgeleverd bij Mola. Maandag daarna werd deze heropgebouwd in de 'Zwalmmolen' of 'Molen ten Berge' te Munkzwalm (Zwalm). En dus zijn de Lage Landen weer sinds goed twee eeuwen een VOLMOLEN rijk! Lees meer hierover in het document 'Weer een volmolen in onze streken' hieronder.

Contact

Mola - het Provinciaal Molencentrum
Kasteel Puyenbrug
Puyenbrug 5
9185 Wachtebeke

Walter Van den Branden- walter.van.den.branden@oost-vlaanderen.be