Lam Gods

Detail Lam Gods: voor en na reiniging

(Bron:KIK-IRPA)

Lam Gods logo

(Bron:Provincie Oost-Vlaanderen)

Het Lam Gods, het beroemde schilderij van de gebroeders Van Eyck dat normaal in de Sint-Baafskathedraal in Gent hangt, krijgt vanaf najaar 2012 een restauratiebehandeling. Het publiek kan dit live volgen in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. De geschatte duur van het project is zeven jaar.

Het provinciebestuur is verantwoordelijk voor de publiekswerking en ontplooit gedurende de looptijd van het project allerlei initiatieven:

  • In het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster zijn er boeiende tentoonstellingen over het Lam Gods en de restauratie ervan, met bijhorende publicaties.
  • Er is een combiticket om de drie Lam Godslocaties te bezoeken (Caermersklooster, kathedraal en MSK), alsook een educatief pakket voor kinderen van 8 tot 12 jaar in gezins- of klasverband en een wandeling door het vijftiende eeuwse Gent 'Volg Van Eyck' die deze locaties verbindt.
  • Er is één logo om de Lam Gods-activiteiten te herkennen en een gemeenschappelijke folder.

Waarom een conservatie/restauratie?

Top

Dat het Lam Gods erfgoed van wereldformaat is, hoeft geen betoog. Wil men dit topstuk voor de komende generaties bewaren, dan zijn maatregelen vereist. Oude vernislagen versluieren de originele verflaag; ze zijn vergeeld en gebarsten en dreigen op termijn voor schade te zorgen. De restaurateurs nemen die oude vernislaag en overschilderingen af. Ze controleren en verbeteren de hechting van de originele verflaag. Daarna komen er nieuwe retouches en een nieuwe vernislaag. De houten drager wordt gecontroleerd en behandeld om ervoor te zorgen dat het hout makkelijker kan bewegen zonder nog meer te barsten. Bovendien wordt zo de originele beschildering van de houten lijst zichtbaar. De behandeling is een ideaal moment om het schilderij opnieuw te onderzoeken en zoveel mogelijk informatie over de materialen en technieken te verzamelen.

De partners

Top

De kathedrale kerkfabriek, de beheerder van het schilderij, nam de beslissing om het schilderij te conserveren en te restaureren. De panelen die nog niet behandeld worden, blijven zichtbaar in de kathedraal.

De Vlaamse overheid wees het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent aan als locatie voor de restauratie, waar het publiek van achter een glazen wand de werken in het restauratieatelier kan gadeslaan.

De behandeling wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). Het team van gespecialiseerde conservatoren-restauratoren werkt samen met een adviserend comité, een aantal internationale werkgroepen en verschillende vakgroepen van UGent.

De totale restauratiekost werd bij aanvang geraamd op 1 400 000 euro. 80% wordt gesubsidieerd door de ministers Schauvliege (cultuur) en Bourgeois (onroerend erfgoed) en 20% wordt bijgelegd door het Fonds Inbev-Latour.

Voor de duiding aan het publiek werd de Provincie Oost-Vlaanderen aangewezen.

Het Lam Gods

Top

Het Lam Gods is een veelluik uit 1432 geschilderd door Jan van Eyck en zijn oudere broer Hubert, in opdracht van Joos Vijdt, voorschepen van de stad Gent, en zijn echtgenote om in de Vijdt-kapel van de Sint-Baafskathedraal te hangen. Het is een meesterwerk van de Vlaamse Primitieven en opgenomen in het topstukkendecreet. In 1934 werden twee panelen gestolen, één van de bekendste kunstroven in België. 'De rechtvaardige rechters' werd nooit teruggevonden. Vandaag de dag is het Lam Gods in de Villakapel van de Sint-Baafskathedraal één van de topattracties van Vlaanderen.