Provinciaal Erfgoedcentrum

In 2012 opende het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. Je ontdekt er het Oost-Vlaamse erfgoed en erfgoedbeleid.

Waar en wanneer kan je er terecht?

Top

Lotharingenstraat 1, 9700 Oudenaarde (Ename)

Met de auto? Er is parking aan de overkant van de straat.
Met het openbaar vervoer? Neem de trein tot in Oudenaarde en dan belbus 45 (zone 71, halte 61 Enameplein) of bus 41 (Oudenaarde-Zottegem) tot aan het marktplein van Ename - van daar 5 minuutjes te voet. Of neem de trein tot in Eine, steek de Schelde over en wandel een half uur langs het jaagpad.

Gratis toegang. Lift en rolstoel aanwezig. Mogelijkheid om gids te boeken. Kinderaanbod aanwezig.

Open:

 • van donderdag tot en met zondag, 10 - 17 uur (ook open als er een feestdag valt van donderdag tot en met zondag)
 • na afspraak op erfgoedcentrum@oost-vlaanderen.be of tel. 055 30 03 44

Vrijwilligers gezocht!

Top

Gebeten door geschiedenis en erfgoed? Het Provinciaal Erfgoedcentrum zoekt extra vrijwilligers. Bezoekers verwelkomen, toezicht houden, helpen met het in- en uitladen van collectiestukken, assisteren bij evenementen, administratie, ... We vinden zeker een taak die bij je past. Een vaste dag in de week of alleen bij gelegenheden: ook het werkschema wordt opgemaakt in overleg. De Provincie voorziet een forfaitaire kostenvergoeding van ongeveer 32 euro per dag, eventueel aangevuld met een verplaatsingsvergoeding. Iedereen welkom: van 16+ tot 66+ jaar!
Contacteer Els Otte op els.otte@oost-vlaanderen.be of tel. 0499 57 84 81.

Wat kan je er momenteel zien?

Top
 • Op zondag 11 september is het Open Monumentendag in en rond het Erfgoedcentrum. Kijk in de rechterkolom voor het programma.
 • 3 gratis expo’s over wielrennen:
  • #collectievissen langs het parcours van de Ronde
  • De piste in… Baanwielrennen in Oost-Vlaanderen
  • Hulde aan Lucien Van Impe.
 • Geïnteresseerd in Ename? Breng je erfgoed uit of over Ename mee en bouw mee aan de expo #collectievissen Ename. Bekijk meteen ook de foto's en film Het geheugen van Ename. Meer info in de rechterkolom.
 • Neem een kijkje achter de schermen van het erfgoeddepot. Provinciale depotconsulenten bewaren en verzorgen er roerend en onroerend erfgoed van Oost-Vlaamse musea, archieven, kerken en gemeentebesturen. Lees meer via 'erfgoeddepot' onderaan.
 • Kunst: werk van Ben Benaouisse in de foyer, Nick Ervinck in de voortuin en fotografe An-Sofie Kesteleyn in de expo Het geheugen van Ename.
 • Prachtig panorama van de archeologische abdijsite van Ename met buiten een 'Tijdsvenster' die de site in 3D reconstrueert en binnen de mogelijkheid om een 'virtuele wandeling' te doen. Maak een afspraak op reservatie.pam-ename@oost-vlaanderen.be of tel. 055 30 90 40.
 • Maak er een weekendje Vlaamse Ardennen van en bezoek ook het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) in Ename en Velzeke, de eeuwenoude kerk en bos van Ename, het Centrum Ronde van Vlaanderen en het MOU in Oudenaarde, het textielcentrum TIO³ in Ronse, de brouwerij Roman van Ename abdijbier, ...
 • Geniet thuis verder met een boek uit ons boekenwinkeltje over Oost-Vlaams erfgoed.

Op de hoogte blijven?

Top

Schrijf je in op onze nieuwsbrief via de link onderaan. Een paar keer per jaar ontvang je dan een e-mail met onze nieuwe activiteiten.Grotere kaart weergeven

Contact

Top

Rondleiding boeken, meer informatie, ... ?
Tel.: 055 30 03 44
E-mail: erfgoedcentrum@oost-vlaanderen.be
Twitter: #erfgoedcentrum @oost_vlaanderen

Tentoonstellingen

Klik hier voor de actuele tentoonstellingen in het erfgoedcentrum.

Erfgoeddepot

Kijk achter de schermen van het erfgoeddepot! Hier is het kloppend hart van het provinciaal depotbeleid voor erfgoed uit Oost-Vlaanderen.

Kunst in en rond het erfgoedcentrum

Lees hier alles over het permanente en tijdelijke kunstenaanbod in het erfgoedcentrum.

Ename, Oost-Vlaanderen en Europa

Het Scheldedorp Ename was ooit een plek van internationale betekenis. Vandaag de dag getuigt daar nog archeologisch, monumentaal en landschappelijk erfgoed van.

Voor kinderen

Ontdek hier wat er voorzien is voor kinderen in het erfgoedcentrum.

Groeps- en klasbezoeken

Alle informatie over een groeps- of klasbezoek aan het Provinciaal Erfgoedcentrum vind je hier.

Erfgoedtafelen

Kom 'Erfgoedtafelen' elke tweede zondag van de maand in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename: eten met een verhaal, en erfgoed als dessert.