Donjon in Nevele wint publieksprijs Vlaamse Onroerend Erfgoedprijs

Stem voor donjon in Nevele

(Bron:copyright Kris Vandevorst)

De donjon van Nevele is één van de 3 finalisten voor de onroerenderfgoedprijs van de Vlaamse overheid en won de publieksprijs. Zij werden uit 41 kandidaten geselecteerd. De helft van de 3000 publieksstemmen ging naar de donjon.

Historische verrassing

Toen de familie Schelstraete de achterbouw van hun kasteeltje in het centrum van Nevele wilden vernieuwen, stootten ze op een verrassing. De oude veldstenen muur onder het pleisterwerk bleek te behoren tot een middeleeuwse versterkte woontoren, een donjon. Waarschijnlijk van een adelijke familie in de 11de eeuw. Het is uitzonderlijk dat die zo goed bewaard bleef.

Enter de Provincie

De eigenaars betrokken het provinciebestuur om de constructie wetenschappelijk te onderzoeken en dit onderzoek ook te publiceren in heemkundige en wetenschappelijke tijdschriften. De provinciale erfgoedconsulenten brachten de familie ook in contact met de nodige experten. Nadien paste de architect zijn plannen aan om van de oude muren dè blikvanger te maken van het gerestaureerde gebouw.

Schitterend samenspel

Een prachtig voorbeeld van een eigenaar met liefde voor erfgoed en een vruchtbare samenwerking tussen hem, de architect, de Provincie en vrijwilligers die leidde tot een geslaagde renovatie met een glansrol voor de geschiedenis. Het project krijgt weerklank zowel lokaal als in wetenschappelijke kringen.