Architectuurprijs

Vandriessche Architecten

(Bron:Johnny Umans)

Architectuurprijs 2015

Top

De Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2015 ter waarde van 5000 EUR gaat naar Vandriessche Architecten en Buro Voor Vrije Ruimte voor het project 'De Porre' in Gentbrugge.

De vakjury, bestaande uit Paul Robbrecht, Marie-José Van Hee, Barbara Van Der Wee, Marc Dubois en Sven Grooten, koos dit project in twee rondes unaniem uit 24 inzendingen.

Het thema van deze tweejaarlijkse provinciale prijs, nu al de elfde editie, was dit jaar ‘Herbestemming van historisch erfgoed’. Het provinciebestuur vindt het immers belangrijk dat het bestaande patrimonium intelligent gebruikt wordt.

De Kort Van Schaik Van Noten werd eervol vermeld voor de transformatie van het pastoriedomein van Moorsel, ter waarde van 2500 EUR. Zij krijgen hiervoor ook de prijs van de Orde van Architecten ter waarde van 4000 EUR.

Wijkpark De Porre

Top

‘De Porre’ is de naam van een voormalige spinnerij en weverij in de wijk Moscou-Vogelhoek in Gentbrugge. De fabriek kende haar hoogtepunt in de jaren 1930, maar moest de deuren sluiten in 1980. Toen werd de Stad eigenaar. Eerst deed de site dienst als depot. Het stadsontwikkelingsbedrijf Sogent kreeg van de Stad Gent de opdracht deze site om te vormen tot een wijkpark met de uitbreiding van basisschool De Sportschool en een nieuw buurtcentrum. Voor het ontwerp van het wijkpark ging Sogent via een wedstrijd op zoek naar de juiste architect en vond deze in Stan en Wout Vandriessche van architectenbureau Vandriessche en Christian Vermander van Buro Voor Vrije Ruimte. Zij werkten hiervoor samen met een groep buurtbewoners en enkele stadsdiensten.

Het wijkpark De Porre werd een architectonisch landschap door het behoud van historische relicten. Aan de basis ligt een doordachte strategie: dit wordt behouden, dit wordt gesloopt, dit wordt gerenoveerd. Er ontstaat een dialoog tussen oud en nieuw, tussen steen en groen, tussen ruimte en mens. Opmerkelijk zijn de foto’s van ex-werknemers op de site: zij tonen wat de fabriek betekende. Dit benadrukt niet alleen de ruimtelijke transformatie, maar ook de sociale dimensie en de erfgoedwaarde.

Ontdek het zelf: tentoonstelling en film

Top

Onderaan de pagina vind je een link naar een reportage over het winnende ontwerp.

Er werd ook een tentoonstelling samengesteld over de geselecteerde ontwerpen van de provinciale architectuurprijs 2015. Deze staat:

  • van 3 juni tot en met 23 juni in het Adminstratief Centrum van de Stad Gent, W. Wilsonplein 1, 9000 Gent
  • van 2 mei tot en met 31 oktober in de Bank Van de Arbeid, Volderstraat 1, 9000 Gent

Vorige winnaars provinciale architectuurprijs

Top

2013 - Wim Depuydt met de herbestemming van een voormalige school tot woonerf in Gent (Thema: Nieuwe woonvormen)

2011 - Crepain Binst Architecture met de Campus Kantienberg van de Arteveldehogeschool in Gent (Thema: Niet residentiële gebouwen)

2009 – Gert Somers / ONO-architectuur met een renovatieproject van tien woningen in Dendermonde (Thema: Meergezinswoningen)


Contact

dienst Erfgoed
PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent

Jan Storms- jan.storms@oost-vlaanderen.be
tel.09 267 72 39

transversale cel Cultuur
PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent

Marleen Houthoofd- marleen.houthoofd@oost-vlaanderen.be
tel.09 267 72 46

Winnaar 2013

Archief

Studiedag nieuwe woonvormen