Schadeatlas

Door het eeuwenlange verblijf van voorwerpen in de bodem is het in goede toestand bewaren van archeologische verzamelingen niet evident. Onmiddellijk na de opgraving kunnen sommige vondsten door de omgevingsverandering al na enkele uren volledig uit elkaar vallen. Maar ook in het depot, waar archeologische objecten bewaard worden voor toekomstige generaties, of in het museum, waar je ze kan bewonderen, is het raadzaam een waakzaam oog te hebben voor kleine veranderingen aan voorwerpen die het begin van een totale aftakeling verraden.

Detecteer schadebeelden en weet wat gedaan om aftakeling te voorkomen 

Om deze eerste tekenen van aftakeling te detecteren kan je nu een beroep doen op deze Schadeatlas. De publicatie is zo opgevat dat iedereen er mee aan de slag kan. Hij is in de eerste plaats bedoeld om schadebeelden bij verschillende archeologische materialen te herkennen en om in te schatten of de schade al dan niet stabiel is. Daarnaast toont de atlas je handelingen die je zelf kan toepassen om de schade een halt toe te roepen. Je krijgt tips voor goede verpakkingswijze en leert welke bewaaromstandigheden het best geschikt voor welk type materiaal. Ook wordt duidelijk aangegeven in welke situaties je de behandeling moet overlaten aan een conservator/restaurator. Verder krijg je ook tips hoe je soortgelijke schadebeelden kan voorkomen.

Pas de praktische aanbevelingen meteen toe 

De driedelige publicatie is een waardevol en vooral een handig gebruiksinstrument voor al wie een archeologische verzameling beheert of een bijdrage wil leveren aan een deskundig en laagdrempelig depotbeheer. Een leeswijzer loodst de lezer doorheen de gehanteerde structuur en de vele illustraties dienen als vergelijkingsmateriaal om het juiste schadebeeld te herkennen. Het toegevoegde conditieblad laat toe een conditiecontrole of –doorlichting aan de hand van de schadeatlas meteen in praktijk te brengen.

De schadeatlas kwam tot stand met de steun van de Vlaamse overheid. De publicatie kadert in het proefproject archeologiedepot dat de directie Cultuur van de provincie Oost-Vlaanderen uitvoert in opdracht van Vlaanderen in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename.

De schadeatlas is beschikbaar in drukvorm in drie afzonderlijke boekdelen (met box). Er is ook een kwalitatieve digitale versie voor tabletgebruikers (zie documenten).

Wat

deel 1: metaal
deel 2: anorganisch materiaal
deel 3: organisch materiaal
+ conditiebladen
De delen worden niet afzonderlijk verkocht. Verzendkosten bedragen 5 euro.

Prijs

Top

10EUR(exclusief verzendkosten)

Datum

2014

Auteur(s)

Natalie Cleeren, m.m.v. Fanny Van Cleven en Anne-Cathérine Olbrechts

Uitgever

Provinciebestuur Oost-Vlaanderen

Plaats van uitgave

Gent

Aantal bladzijden

deel 1 : 155 blz., deel 2: 173 blz., deel 3: 139 blz.

Deze publicatie bestellen