Prijs voor beeldende kunst en vormgeving 

De Provincie Oost-Vlaanderen schreef in 2017 voor de laatste keer de prijs voor beeldende kunst en voor vormgeving uit. De prijs is goed voor 5 000 EUR. Uit 93 inzendingen koos de vakjury (Kathrin Ginsberg, Anke D’haene, Stef Van Bellingen, Sergio Servellón en Piet Coessens) Tine Guns als laureaat. Maika Garnica en Matilde Everaert krijgen een nominatiepremie.

Tine Guns laureaat prijs beeldende kunst 2017

Top

Tine Guns uit Gent is volgens de vakjury een veelzijdige kunstenares die op een heel eigen manier een breed spectrum van de beeldende kunsten bespeelt, waarbij de culturele antropologie nooit veraf is. Ze laat het medium fotografie via vernieuwende technische facetten spreken en in haar video- en filmboodschappen zijn een milde vorm van activisme te bespeuren zonder afbreuk te doen aan het authentieke. Fotografie, film en grafiek vloeien naadloos over in elkaar en vormen één samenhangend geheel.

Twee genomineerden

Top

Maika Garnica uit Dendermonde en Matilde Everaert uit Gent krijgen elk een nominatiepremie van 1 250 EUR.

Jong talent Maika Garnica maakt sculpturen waarbij de pure vormen uit de natuur zichtbaar zijn en ze laat die als het ware zingen. Traditionele sculpturen krijgen een totaal andere betekenis. De bijhorende videoprojectie sluit hierbij perfect aan en zit esthetisch heel mooi in elkaar.

Matilde Everaert breidt de grenzen van de architectuur uit. Ze maakt gedetailleerde tekeningen als een reis, en ze vertaalt die naar bouwkundige modellen. Ook het werk van beide genomineerden zal te zien zijn in de tentoonstelling.

Tentoonstelling

Top

De tentoonstelling met werk van de laureaat en de genomineerden zal plaatsvinden in het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie (Zulte) van zondag 22 oktober 2017 t.e.m. zondag 11 februari 2018. Ter gelegenheid van deze laatste editie wordt de tentoonstelling aangevuld met werk van de laureaten sinds 1997: Jonas Van Steenkiste, Sander Buyck, Filip Berte, Hannes Van Severen, Ante Timmermans, Stief Desmet, Anouk De Clercq, Mo Becha, Ilse Joliet, Elke Andreas Boon. Meer info via de link onderaan.

Prijswinnaars vorige edities

Top

2015: Jonas Vansteenkiste
2013: Sander Buyck
2011: Filip Berthe
2009: Hannes Van Severen

Contact

dienst Kunsten & Cultuurspreiding
PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent

Margie Van de Slycke- margie.van.de.slycke@oost-vlaanderen.be
tel.09 267 72 10

Beeldende kunst

Hier alle info over eerdere edities.

Vormgeving

Hier een overzicht van prijswinnaars van de voorbije jaren.