Provinciale Scheepswerven Baasrode

Baasrode

(Bron:Provinciebestuur Oost-Vlaanderen)

De scheepswerven in Baasrode zijn eigendom van het provinciebestuur sinds 1990. Ze worden uitgebouwd tot een levendige erfgoedsite die je kan bezoeken.

Van scheepswerf tot maritiem erfgoedsite

Top

In het kader van de werken aan de provinciale weg kocht het provinciebestuur in 1990 de site van de voormalige scheepswerven van Baasrode (Dendermonde) aan.

De toegenomen aandacht voor het industriële erfgoed leidde tot de bescherming van de werkplaatsen, de droogdokken en de vroegere directeurswoning in 1993 als monument.

In 2001 besloten het stadsbestuur van Dendermonde en het provinciebestuur de voormalige scheepswerven uit te bouwen tot een levendige, historische maritieme erfgoedsite die een groot publiek wegwijs moet maken in het leven op en rond een scheepswerf aan het einde van de 19de - begin van de 20ste eeuw. De site voor varend erfgoed legt de nadruk op de binnenvaart.

Wat kan je er beleven?

Top

Op een terrein van meer dan 3 ha staan een boeiend scheepvaartmuseum, een houten loods, originele 19de-eeuwse ateliers met de oorspronkelijke machines voor metaalbouw, en liggen twee droogdokken. In een van die droogdokken ligt een binnenschip (een Spits), die op de werf zelf is gebouwd.

Er is een modelbouwklas actief, die tot in de kleinste details correcte schaalmodellen bouwt van de schepen die daar ooit van stapel liepen en er wordt volgens de traditionele methode een replica op ware grootte gebouwd van een Baasroodse palingbotter, een houten platbodem die levende paling ging halen in Zeeland.

Een gespecialiseerde bibliotheek en een uitgebreid archief (met meer dan 3000 constructieplannen van diverse scheepstypes) staan ter beschikking van de geïnteresseerden. De rijke museumcollectie is volledig geïnventariseerd en online geplaatst. Een depot voor het varend erfgoed is in volle ontwikkeling.

Praktische informatie

Top

Toegangsprijs: 4 euro (reducties mogelijk)

Open elke zaterdag, van 14 tot 18 uur (het hele jaar door)
Open elke zondag van 14 tot 18 uur (van april t/m oktober)
Voor groepen: dagelijks mogelijk, na afspraak

Scheepvaartmuseum Baasrode vzw
Sint-Ursmarusstraat  137
9200  Baasrode
Telefoonnummer: 052 34 30 34
E-mailadres: info@scheepvaartmuseumbaasrode.be
Website: www.scheepvaartmuseumbaasrode.be

Nieuwbouw in gebruik genomen